Projecten - Babaylans gezondheidszorg

Gezondheidszorg en een nieuwe kliniek voor de Babaylan

In 2017 is er geld ingezameld voor een gezondheidszorg project voor de Babaylans. Al in November 2017 is met de bouw van een kliniek begonnen. En in maart 2018 ontvingen we deze brief van Bernard Roosendaal, Karmeliet op de Philipijnen:
 
Maart 10 in de vroege morgen vertrokken zeven tandartsen, vier verpleegsters, een dokter met vier stafleden van het Institute van Spirituality in Asia, 2 paters Redemptoristen en een Carmeliet, naar het dorpje San Isidro in het Antipolo berggebied. Medische instrumenten en medicijnen werden mee genomen.
Nu de bouw van de kliniek klaar was en de lokale opleiding van de Babaylan groep voltooid, ging het gebeuren.
Ongeveer 400 mensen, groot en klein, kwamen samen in het bergplaatsje. Gedurende de twee dagen werden er 40 geholpen door een tandarts (tanden trekken en mondverzorging), over de honderd kregen een onderzoek van de verpleegster of van de dokter, Babaylan kregen uitleg en praktijk over het gebruik van een stethoscoop die ze kregen. De medicijnen werden verdeeld onder de Babaylans en de verzorgers van de kliniek.
De fotos geven een idee wat Nijverdal's JMMF heeft gedaan in oktober 2017. De kliniek, de medische instrumenten, opleiding, medicijnen en de erkenning van de lokale gezondheidszorgers, de Babaylans, allemaal geweldig. Heel erg hartelijk dank.
 
Bernard Roosendaal

 

Foto's van het bouwen vanaf november 2017 tot en met het in gebruiknemen in maart 2018, San Isidro

De bouw begint met afgraven.