Projecten - Dumagat Yan!

Een nieuwe school in de Sierra Madre

In de bossen op de bergrug Sierra Madre leeft de volksstam Dumagat. Het project in 2016 realiseert een schoollokaal in het dorpje Paglitaw. Het dorpje bestaat uit ongeveer 40 families, in totaal zijn er 70 schoolgaande kinderen. Vorig jaar gingen die kinderen, voor zover nog mogelijk, naar een gevaarlijk bouwvallig klaslokaal, zoals afgebeeld onderaan deze pagina.
 
Een school zal de kinderen niet alleen wat leren, maar zal ook bijdragen aan het behouden van de eigen cultuur van de Dumagat. Dumagat jongeren hebben steeds meer moeite om trots te zijn op hun eigen cultuur. De jongeren in dit dorp zijn wel enthousiast en bouwen met uw steun aan het nieuwe klaslokaal. Bernard Roosendaal, pater karmeliet te Manila, en het dorpshoofd Angelo zijn tot de conclusie gekomen dat € 2000 genoeg zal zijn voor materiaal voor het klaslokaal en onderwijsmiddelen; dit bedrag is ruimschoots opgehaald.
 

Foto's van het bouwen, voorjaar 2017 in Paglitaw, Sierra Madre

Gerealiseerd schoollokaal in gebruik.


 

Filmpje over Dumagat Yan!

Dit filmpje gaat over Dumagat en het begin van dit project (4 minuten, zonder geluid):

De oorspronkelijke video op youtube duurt wat langer en is ingesproken door Bernard Roosendaal. Hij vertelt meer over het leven van de Dumagat in dit dorp en over dit project. (Begint met tiental seconden zwart beeld.)
 
Bestaand, gevaarlijk schoollokaal Dumagat kinderen
Bestaand, gevaarlijk schoollokaal en Dumagat kinderen.